Beduinul Emad

Tags :
Category :Blogging

Pe beduinul Emad l-am cunoscut la Petra. Eu cu Alexandra o luasem aiurea pe un drum si dupa vreo 200 de metri ne-am intors. Emad, vazandu-ne, ne-a intrebat de ce nu am continuat pe drum pentru ca in 15 minute ajungem la o oaza cu multa verdeata si cu apa de baut foarte buna. Cum o oaza in mijlocul unui oras sapat in piatra este ceva ce trebuie vazut, l-am ascultat imediat pe Emad. E drept, am renuntat sa vedem manastirea pentru ca nu aveam suficient timp insa sunt foarte incantat de alegerea facuta. Cand am ajuns aproape de oaza il zarim pe Emad venind in galop pe asinul sau, se ducea la oaza sa faca un ceai. Din fericire alaturi de mine era Alexandra care este foarte volubila astfel ca in cateva minute ne simtim alaturi de Emad ca langa un vechi prieten.

Emad galopand pe langa noi

Emad, contrar aparentei de barbat rece si foarte calculat, este foarte deschis in a povesti despre viata lui, poate tocmai pentru ca stia ca este ultima oara cand ne intalnim. E drept, si noi i-am dovedit ca stim sa apreciem o poveste bine spusa. Vorbind cu el simteam un fior pe sira spinarii, se simtea libertatea in vocea lui. Probabil este vorba de acea libertate pe care ti-o da constiinta faptului ca nu ai ce pierde. Omul asta, in afara de asinul lui, nu avea nimic. Dar traia asa cum vroia, simteai asta privindu-l si ascultandu-l.

Ne-a povestit cum a iubit el timp de doi ani o fata si din cauza ca se gandea tot timpul la ea a ramas repetent de 3 ori in liceu. Acum putin timp fata a fost obligata de tatal ei sa se casatoreasca cu un alt baiat si nu a avut de ales. Atunci Emad, bolnav de furie, s-a dus si l-a batut pe baiatul respectiv atat de tare incat a fost nevoit sa fie spitalizat. Emad a primit 2 saptamani de puscarie pentru lucrul acesta. Simtind ca nu va mai putea iubi pe nimeni a luat hotararea sa nu se casatoreasca. Tatal lui cand a auzit lucrul acesta l-a batut atat de rau incat a rupt un toiag pe pielea lui si l-a lasat sa doarma afara din casa. Emad nu a ripostat – era vorba de tatal lui si el isi respecta tatal. Nu a ripostat dar a fugit de acasa si a devenit nomad.

Acum isi castiga existenta plimband turisti cu asinul sau, asin pe care l-a primit cand avea 8 ani. Acum Emad are 20 de ani. Spune ca are un venit foarte bun si nu-i lipseste nimic. Ne povestea ca el cheltuieste pe tigari venitul minim pe economie al unui iordanian.

Ne-a mai povestit ca are o matusa care a locuit cu beduinii doi ani intr-o pestera si a scris o carte despre experienta sa, carte destul de celebra am inteles. Apare si el in carte. Din pacate nu am retinut numele pentru ca tare as fi vrut sa o citesc.

Am ramas uimit cand ne-a povestit ca el a plans cand a murit Saddam Hussein. Il considera un om foarte demn. Este trist sa vezi cum ne formam opinii doar in functie de ce ni se spune la televizor. Noi europenii stim ca Saddam a fost un terorist si un dictator. Uite ca Emad a plans dupa el. Poate ca adevarul nu este doar alb sau doar negru.

Ma bucur enorm pentru aceasta experienta. Cred ca asta inseamna a calatori – sa interactionezi cu oamenii. Nu-mi place sa fiu un simplu turist care merge si doar se pozeaza langa niste castele/biserci/moschei, fie ele cele mai renumite din lume. In definitiv tot o adunatura de pietre sunt, oamenii dau viata locurilor.

  • Salut Tibi
    Frumos articolul pina la zicerea despre Saddam, unde emotia iti intuneca ratiunea. Nu numai noi europenii, ci o intreaga coalitie internationala, a spus ca Saddam a fost un dictator extrem de crud. Pe linga folosirea armelor chimice si executiile sumare folosite impotriva Kurziilor si siitilor imi aduc aminte de un adevar relatat de toti corespondentii de razboi si anume faptul ca Saddam folosea scuturi umane pentru a-si proteja resedintele si sediile Securitatii. Dar este bine, asa cum spui si tu, ca interactionezi cu oameni din culturi diferite. Cred ca ar fi bine sa iti imbogatesti experienta si cu altceva decat zicerile unui nomad.