Cand apare schimbarea?

Category :Blogging

Schimbarea este una din legile vieții, nimic nu rămâne la fel, totul se află în mișcare și capătă alte forme. În fiecare minut oameni se nasc, mor, își schimbă ideile și preferințele, încep sau pun punct relațiilor, își găsesc noi slujbe. Schimbarea este unul din principiile vieții și cu toții știm asta.

Cu toate acestea de multe ori ne simțim blocați și nu reușim să ne schimbăm. Ne scriem planuri, citim strategii de a ne schimba, plătim pentru ca alții să ne motiveze iar rezultatele nu apar – după un timp starea de inspirație și de entuziasm dispare iar noi rămânem cu viața noastră așa cum era. Ba mai rău, în unele cazuri nici măcar nu acceptăm nevoia de schimbare și ne mințim că totul este bine în viața noastră socială, profesională, intimă. Suntem atât de confortabili cu situația noastră, chiar dacă este mizerabilă și ne provoacă suferință, încât nu vrem să acceptăm că vrem mai mult de la viață și încercăm să ne convingem că nu se poate altfel.

Și totuși schimbarea este posibilă. Arnold Beisser, un psihoterapeut gestaltist celebru, a scris în 1970 un articol numit „The paradoxical theory of change” în care afirmă că schimbarea poate avea loc doar atunci când o persoană devine ceea ce este, nu atunci când persoana încearcă să devină „ceea ce nu este”. Este o idee paradoxală în sensul că o persoană poate începe să se schimbe și să devină altfel doar în momentul în care a reușit să descopere cine este în acest moment și s-a acceptat așa cum este.

De multe ori suntem în conflict cu noi datorită războiului dintre ceea ce suntem și ceea ce vrem să fim sau să părem că suntem. Soluția la acest război este „autocunoașterea” – conștientizarea emoțiilor noastre, a dorințelor, a motivațiilor, a valorilor noastre – ceea ce Arnlod Beisser numește prin „a deveni ceea ce suntem”. Schimbarea trebuie să pornească din locul în care ne aflăm, nu din iluziile pe care ni le creem pentru a face lumea să pară așa cum vrem să o vedem.

Să conștientizăm cine suntem cu adevărat și să trăim autentic, departe de măști și iluzii nu este deloc ușor. În primul rând aceste măști ne protejează imaginea despre noi, funcționează drept sisteme de apărare – renunțând la ele devenim vulnerabili. Vulnerabilitatea este un sentiment firesc în acest proces de autodescoperire și numai simțindu-l șî împrietenindu-ne cu el putem ajunge în locurile din noi în care acum domnește întunericul, locurile despre care nu știm nimic. Odată ce vom renunța la zidurile care ne apără de sentimentele de insecuritate și invulnerabilitate și vom începe să acceptăm ceea ce suntem schimbările exterioare vor veni în mod firesc și fără efort.

Trebuie să înțelegem că împlinirea nu vine schimbându-ne în „Dl. Perfecțiune”, împlinirea vine trăind în acord cu noi înșine, devenind ceea ce suntem în interiorul nostru.

Un citat din filmul „Peaceful Warrior” spune așa: A warrior is not about perfection or victory or invulnerability. He’s about absolute vulnerability.

Sursa foto (click)