Kit-urile de start de la concursuri

Category :Blogging, Outdoor

De-a lungul timpului am primit kituri de start din cele mai diverse, de la foarte bogate la foarte sarace (adică conținând doar numărul de concurs). M-am hotărât să scriu acest articol după ce am primit kitul pentru Red Bull Wings for Life și în el, pe lânga tricou, bidon și alte chestii utile am găsit și un număr al revistei Men’s Health. Păi bine mă Red Bull, voi chiar credeați că vreun alergător serios om normal bărbat cât de cât ok pune botul la ce scriu ăia prin Men’s Health? Cum să îți faci pătrățele pe abdomen folosind valiza cu care călătorești, cum să distrugi ușa de la apartament în caz că rămâi blocat, cum să îți seduci iubita cu nuci și căpșuni cu frișca… hai băi frate, pentru cine sau de către cine or fi scrise articolele alea?

Pornind de la lucrurile inutile pe care le găsești prin pachetele de concurs (că deh, sponsorii…), m-am gândit să fac o listă a lucrurilor utile și a celor complet inutile pe care le-am găsit prin kiturile de start.

Tricoul – probabil cel mai căutat accesoriu din kitul de start, tot timpul util dacă organizatorii oferă unul bun. Port cu cea mai mare plăcere tricourile de la competiții, chiar dacă sunt pline de sponsori, doar să îndeplinească această condiție: să fie de calitate. Nu înțeleg organizatorii care oferă tricouri de bumbac doar așa, ca să ofere un tricou branduit. Mai bine își păstrează banii pentru alte facilități oferite participanților. În cazul meu tricourile de bumbac ajung direct la coș sau cârpă de praf. În oraș nu port tricouri cu logouri de pensiuni, ape minerale, suplimente nutrivite iar la alergare nu văd de ce aș lua tricoul de bumbac de la competiția X când mai am încă cinci tricouri tehnice în care alergarea devine mult mai plăcută. La fel de inutile sunt și tricourile sintetice dar de proastă calitate. Unul din acesta am primit la a doua ediție a binecunoscutului maraton montan la care organizatorul a jucat banii participanților la ruletă. Era o prostie de tricou, după ce transpiram abia mai puteam să îl dau jos de pe mine. L-am purtat de câteva ori pentru că scria pe el “alergător de maraton montan” și mi se părea mișto dar am renunțat repede la el. Cu ocazia asta marele magazin sportiv D a reușit să arate cât de proaste sunt tricourile lor din gama “bleu”, sau cum se cheamă cel mai ieftin produs al lor.

Isotonice, geluri, batoane – da! Tot timpul am apreciat când în kitul de participare am găsit un gel energizant, un baton, o băutură.

Buff – la fel ca la tricouri, foarte util (deși am deja destule), daaar să fie de calitate! Nu vreau să par fițosul ăla care nu îl poartă dacă nu scrie Buff Original pe el, dar iarăși, nu văd de ce aș purta o cârpă ordinară în condițiile în care primesc altele mult mai bune de la alte competiții. Red Bull Wings for Life au oferit un buff care nu își va găsi locul printre accesoriile pe care le port, același Ciucaș Trail Running a oferit acum un an sau doi o cârpă verde cu numele sponsorului principal pe care am pus-o în buzunarul lateral al rucsacului și acolo a rămas până acum. Buffuri de calitate am primit tot timpul la EcoMarathon.

Minerale, Vitamine etc –de obicei mostre pentru o săptămână-două. Nu știu ce să zic, uneori le folosesc, alteori nu. Niciodată nu m-au convins să mă duc la farmacie și să îmi cumpăr în continuare.

Reviste – de obicei nu îmi plac, cu excepția revistei Alerg pe care abia o aștept pentru că se vede că este scrisă de cineva pasionat de alergare. Are sfaturi pertinente, reclame care te-ar putea interesa și interviuri cu sportivi adevărați nu cu mai știu eu ce intructori de fitness de la vreo sală de fițe.

Reclame, flyere – pe cele mai multe nu le citesc. Acum la Red Bull Wings for Life am citit oferta celor de la World Class Fitness pentru că tocmai îmi căutam o sală cu bazin de înot și ei au oferit reducere 100€ plus 3 săptămâni gratuit. Sunt curios cât o fi prețul final cu aceste reduceri aplicate. Aici e o altă discuție, e normal să primești multe flyere în kit-ul de la participare, până la urmă sponsorii ăia dau niște bani și este firesc să vrea ceva promovare la schimb.

La capitotul altele, intră o vestă de polar primită la Ultra Trail Făgăraș. Deși are cusut pe ea reclame cu sponsori și mi-am luat deseori miștouri cum că aș vinde spațiu publicitar, o port tot timpul cu plăcere și nu numai la competiții. Am luat-o și in concedii, și în ture pe munte.

Tibi-Neagu

Ca o concluzie, deși pare un truism, cuvântul de ordine ar trebui să fie calitatea. Dacă organizatorii vor ca ceea ce oferă ei chiar să fie util și să fie purtat, trebuie să ofere lucruri de calitate. Altfel de ce un alergător care primește câte un tricou la fiecare competiție la care participă ar purta tricoul tău de bumbac în defavoarea unui Salomon tehnic?