Oare nu sunt si romanii la fel de primitori ca arabii?

Tags :
Category :Blogging

Aici in Iordania cand ies pe strada aud din toate partile “welcome in Jordan”, lumea imi zambeste si se comporta foarte frumos cu mine (mai putin cand vine vorba de bani, cel putin in cazul taximetristilor). Acum cateva zile eram in Careffour si am vrut sa cumpar smochine varsate. Vanzatoarea de la stand, dupa ce mi-a pus smochine, fara sa-i cer eu asta mi-a oferit sa gust o bucatica dintr-o prajitura traditionala turceasca. A fost un gest care m-a surprins intr-un mod tare placut, mai ales ca era in timpul zilei iar arabii nu mananca in timpul zilei pe perioada Ramadanului.

Ma intrebam de ce oare nu mi se intampla la fel si in Romania, cu ce sunt diferiti iordanienii de romani. Apoi mi-am pus o alta intrebare, nu cumva o fi si atitudinea mea cea care atrage un comportament atat de amabil? Aici in Amman le zambesc oamenilor pe strada, salut oriunde intru, spun “shukran” (multumesc) pentru aproape orice. Sunt foarte deschis si incerc sa fac conversatie pe oriunde pot. Cred ca este firesc sa primesc un raspuns atat de amabil, mai ales ca sunt strain si cu siguranta localnicii incearca sa arate cea mai buna fata a lor; probabil si noi romanii am face la fel.

Tema pentru acasa: timp de doua saptamani o sa ma comport in Bucuresti asa cum ma comport aici in Amman. Am vaga banuiala ca se vor schimba multe in modul in care se comporta ceilalti cu mine. Oamenilor nu le place sa ramana datori, vor incerca sa-mi “inapoieze” comportamentul amabil. Asa cred eu.

 • Mirela

  sigur este asa. si eu am verificat atitudinea alor nostri atunci cand le zambesti si schimbi cateva cuvinte oriunde te afli: in magazin, la restaurant, intr-o institutie, pe strada etc. se destind, zambesc si comunica cu tine. numai ca problema este a mea, de multe ori sunt prea adancita in ale mele si uit de ceilalti.

  • Tibi Neagu

   Exact, de multe ori ne adancim prea mult in gandurile noastre si uitam sa ne bucuram de ce este in jurul nostru 🙂

   Scuze pentru raspunsul intarziat, de obicei scriu de pe telefon si pe telefon imi este greu sa urmaresc activitatea pe blog.