Recomandare de film: Walkabout

Tags :
Category :Blogging

Weekend-ul ce tocmai a trecut am văzut unul din cele mai faine filme ever. Dacă v-ați săturat de Godzile, Spidermeni și alte filme pline de efecte speciale dar fără acel ceva care atinge o coardă sensibilă, vi-l recomand, filmul se numește Walkabout și este făcut în 1971. Acțiunea este simplă, doi copii, frate și soră, rămân singuri în deșertul Australian după ce tatăl lor încearcă să îi împuște (dar nu reușeste) și apoi se sinucide. Rămași doar cu mâncarea pe care o aveau cu ei pentru un picnic, trebuie să supraviețuiască cumva. Evident că făcând parte din “lumea civilizată”, nu dețin cunoștiințele necesare pentru a supraviețui în deșert, însă se întâlnesc la momentul potrivit cu un aborigen aflat într-un “walkabout”, o călătorie inițatică, un ritual de trecere în care adolesentul trebuie să supraviețuiască singur în deșert timp de 6 săptămâni. Aborigenul îi ajută să supraviețuiască, le arată cum să scoată apă din pământ, cum să vâneze, îi duce spre civilizație. Finalul ni-l arată pe aborigenul australian mort (sinucis), după ce dansul său de curtare a domnișoarei “civilizate” nu a avut succes.

Nu vă grăbiți să urlați “spoiler alert”, aoleu mi-ai zis ce se întâmplă în film, acum ce farmec mai are să mă uit. Cum v-am zis, nu e Godzilla. Nu acțiunea este importantă. Cred că mult mai importante sunt semnificațiile pe care le desprinde fiecare din film, iar filmul lasă loc de o tonă de interpretări. Este plin de sugestii (multe sexuale) și paralele între lumea civilizată și latura animalică care rămâne în noi (uneori filmul devine freudian până la Dumnezeu, iar paralela între aborigenul care înfige sulița în capul vânatului și măcelarul care despică halca de carne e memorabilă). Mi-a plăcut foarte mult și cum este ilustrată bariera de comunicare între civilizații pe care fratele cel mic, fiind mai puțin atins de civilizație și mai puțin îndepărtat de natura sa animalică, o depășeste într-un mod foarte natural.

Cu siguranța voi o să înțelegeți altceva din film și o să vă rămână în minte alte secvențe (pariez că măcar una va fi cu apusul superb din deșert). Este genul de film care te scoate din monotonia acasă-serviciu și te face să îți aduci aminte că viață înseamnă mult mai mult decât atât. Vă invit să îl vedeți și să îmi spuneți și mie ce v-a plăcut sau nu v-a plăcut la el 🙂