Carti care ma inspira

 

frankl

Viktor Frankl – Omul în căutarea sensului vieții

Prima parte a cărții descrie experiența lui Viktor Frankl în lagărele de concentrare naziste iar a doua parte este o introducere în logoterapie, o psihoterapie centrată pe sensul în viața, psihoterapia căreia Viktor Frankl i-a pus bazele.

 

 

Zorba Grecul_2011

Nikos Kazantzakis – Zorba Grecul

Este o carte pe care am citit-o de trei – patru ori. Este o carte despre viață, despre femei, despre libertate. Te învață cum să te bucuri de viață, de muncă, de mâncare și vin. Te învața cum să te exprimi prin cântec și dans atunci când nu poți prin cuvinte. Iar atunci când lucrurile merg prost te învața să dansezi.

 

Paradox of Choice

Barry Schwartz – The paradox of choice. Why more is less

Mai multe variante în ceea ce privește produsele din comerț nu ne fac mai fericiți. Dimpotrivă, spune autorul, ne copleșesc atât de multe alegeri pe care trebuie să le facem. O carte în care găsim bias-uri cognitive explicate și multe insighturi ce țin de psihologia consumatorului. La final înțelegi de ce trebuie să te mulțumești cu suficient de bun și nu cu cel mai bun.

 

lance-armstrong-its-not-about-the-bike

Lance Armstrong – It’s Not About the Bike My Journey Back to Life

Este povestea lui Lance Armstrong, cunoscutul ciclist, despre cariera sa sportivă și despre lupta lui cu cancerul. Lance Armstrong s-a îmbolnăvit de cancer testicular și desi doctorii i-au dat șanse de supraviețuire minime el nu numai că s-a vindecat dar a reușit să revină în topul cicliștilor profesioniști, câștigând de mai multe ori Turul Franței. O poveste inspirațională și emoționantă.

Later edit: am aflat despre Lance Armstrong că a fost prins dopat, lucru ce mi-a schimbat părerea despre el. Cu toate acestea cartea rămâne extraordinară și merită citită.

 

rework

David Heinemeier Hansson, Jason Fried – Rework

O carte care te pune serios pe gânduri. Te gândești dacă munca ta chiar are vreun impact. Îți schimbă percepția despre muncă și te lasă fără scuze în fața lipsei de productivitate.

 

 

 

flinch

Julien Smith – The Flinch

O carte de tipul “feel you fear and do it anyway”. Deși ca și conținut nu aduce foarte multe lucruri noi, este incredibil de bine scrisă. Este despre mecanismele noastre de apărare care ne împiedică să acționăm chiar și atunci când nu există niciun pericol real. Este despre ezitarea pe care o simțim atunci când trebuie să facem un lucru important. Este o carte ce te îndeamnă la acțiune și la sinceritate fața de tine însuți. Și dacă nu înțelegi ce înseamnă flinch, data viitoare când faci duș încearcă ca primul minut să faci cu apă rece. Ce vei simți este the flinch. Și până la urmă de ce eziți, chiar nu vei păți nimic rău de la un duș cu apă rece. Cartea o poți lua gratis de pe Amazon.

 

suntem-furtuni-andrei-rosca

Andrei Roșca – Suntem furtuni

Andrei Roșca este un antreprenor destul de cunoscut iar cartea lui despre asta e, despre antreprenoriat. Este o carte despre lumea interioară a unui antreprenor, ea adresându-se atât antreprenorilor cât și simplilor angajați. Mai bine spus se adresează celor ce doresc să își construiască viața așa cum vor, să fie conducătorii propriilor lor vieți. Cartea o puteți descărca gratuit de pe site-ul lui Andrei Roșca.