Despre partea mai neumblata a litoralului Romanesc

Tags :
Category :Outdoor

Dacă vrei să te pui în cap, să agăți fete și să petreci până în zori, te duci în Vama Veche. Dacă mergi cu copiii la mare, te duci în Venus unde vine nenea ăla pe plajă de strigă “lilu lilu crocodilu face poze cu copilu”. Dacă ești mai cocalar așa, sau te dă milionul afară din casă, locul tău este în Mamaia, în Bellagio. Ce te faci însă dacă vrei un colțișor de mare mai neatins de civilizație, unde să simți libertatea, dar nu libertatea aia din Vamă care de obicei înseamnă să te îmbeți până nu mai știi de tine? Răspunsul ar fi te duci la nord de Constanța, la Vadu, Corbu sau Gura Portiței. Nici aceste stațiuni nu mai sunt chiar pustii, dar cred că este maximum de pustietate pe care îl poți obține.

La Gura Portiței nu am fost, am auzit că este destul de scump și nu am fost curios să încerc. Pot să vă zic în schimb despre Vadu și Corbu.

În primul rând pentru ambele ai nevoie de mașină personală. Poate că merge și cu autobuz din Constanță plus autostop, dar un mijloc de transport direct nu ai iar ambele plaje sunt la câțiva kilometri de cea mai apropiată localitate. În Vadu se poate întâmpla ca după ploi abundente să nu poți ajunge cu o mașină mică. Așa am pățit eu în weekend, drumul era inundat și brăzdat de urme de mașini de teren; probabilitatea de a rămâne înnămolit era prea mare și am optat pentru Corbu.

2014-06-28 21.44.06

Legat de cât de pustii sunt aceste stațiuni, nu vă așteptați să ajungeți într-un paradis pierdut în care sunt doi oameni pe suta de kilometri. Sunt puțin vizitate, dar nu chiar așa. Vadu este mult mai pustiu decât Corbu, tot ce este construit prin zonă este o cherhana undeva în capătul plajei, cam la 20 de metri dai de câte un cort, plaja este plină de scoici mari ce arată superb. Corbu este mai populat. La Corbu găsești și toalete ecologice, 2-3 terase chiar și o vilă ce oferă cazare. Corbu mi-a lăsat impresia de loc pentru familiști, am văzut foarte multe familii cu copii mici. Poate de aceea scrie mare la intrarea pe plajă “nudismul interzis”. În Vadu nudismul este permis și chiar la modă aș putea zice. Cu toate acestea, Vadu are un mare punct în minus: este plin de țânțari, dar de țânțari din ăia gigantici care tabără pe tine și te mușcă chiar și prin haine. Sunt mai rău ca în Deltă, în Deltă țânțarii apar doar seara, la Vadu sunt tot timpul iar seara este groaznic. Și la Corbu sunt, dar în niciun caz atât de agresivi.

În ce privește campatul pe aceste plaje, lucrurile sunt un pic dubioase. În mod oficial am înțeles că ar fi interzis deoarece atât plaja Corbu cât și plaja Vadu fac parte din rezervația Deltei Dunării. Oficial ai nevoie și de permis de intrare în rezervația Deltei Dunării, dar nu este nimeni pe acolo care să îți ia banii și să elibereze așa ceva. Singurul lucru legat de acest aspect pe care l-am observat a fost weekend-ul acesta, când pe plaja de la Corbu au venit doi tipi îmbrăcați în rangeri care i-au luat la întrebări pe cei campați cu cortul. Cu mine nu au vorbit căci nu eram pe lângă cort în momentul acela, dar din ce am înțeles tot ce au făcut a fost să le zică că nu au voie să campeze și apoi i-au lăsat în pace.  Probabil în viitorul apropiat vor apărea campinguri și vei fi obligat să campezi doar în locurile amenajate, cum este în Munții Retezat. Pe de-o parte înțeleg lucrul acesta, pe de alta… îmi pare rău de libertatea de a îți pune cortul unde vrei tu și de a te trezi în singurătate.

Așa că profitați cât mai puteți, dar lăsați locurile prin care treceți așa cum le-ați găsit.

Sursa foto: eu 😀

 • Oana

  N.ai prins niciodata la limita sezonului estival la Corbu cand fac exercitii militare la baza de langa? Imagineaza.ti sa incerci sa dormi intr.o dupamiaza calda de mai si sa te trezesti intr.o rafala de mitraliere. Superb :)))

  • Tibi Neagu

   Chiar mă întrebam dacă obiectivul ăla militar mai este folosit, pare părăsit. Acum am aflat :))

 • Oana

  Ma bucur k ai aflat intr.un mod mai placut decat mine :))

 • Mircea

  Nimic mai neadevarat. Unitatea militara aflata la Ciorbu este dezafectata de foarte multi ani. Asa ca, cei care au postat aici, si care sustin ca ar fi speriati din somn de o eventuala “rafala de mitraliera” pot sta foarte linistiti din acest punct de vedere.
  Ba, mai mult, in curand va disparea si acea cladire foarte veche ce era candva unitate militara…
  Asa ca linistera tuturor turistilor nu va afi afectata sub nicio forma…
  Sejur placut la… Corbu !

 • Mircea

  Unitatea militara este dezafectata de ani de zile. Asa ca nu mai este niciun impediment pentru niciun turist.
  Sejur placut la Corbu !