Cum te adaptezi într-o țară arabă

Category :Blogging, Psihologie

Deși tuturor celor care au fost în stagiul din Iordania le-a plăcut experiența, puțini sunt cei care ar mai fi rămas în Amman sau chiar ar vrea să locuiască o perioadă acolo. Am auzit din mai multe părți că arabii sunt încuiați la minte, proști, fanatici.

Mie mi-a plăcut și chiar aș vrea să locuiesc în Iordania o perioadă mai lungă, mă gândesc la un an. Aș vrea să povestesc un pic despre mentalitatea cu care m-am dus în Iordania – și cu siguranță atitudinea mea m-a făcut să îmi doresc să revin aici. În primul rând am încercat să uit tot ce știu din Europa despre viață, despre cum trebuie să te comporți, despre obiceiuri. M-am dus la arabi ca și cum aș fi un nou născut care abia acum învață să trăiască, cu mintea golită de ce am învățăt în Europa în 22 de ani. Știam că dacă aș fi venit cu atitudinea superioară de european civilizat 1) nu mi-ar fi folosit la nimic experiența interculturală și 2) arabii ar fi simțit sictirul meu și și-ar fi dorit să mă trimită acasă cât mai repede. Am refuzat să fac judecăți de valoare. Nu vreau să fiu înțeles greșit, nu îmi plac multe din convingerile lor și nu mi-aș trata niciodată iubita cum am auzit că sunt tratate femeile în familiile arabe. Dar asta nu îmi dă dreptul să consider că ei sunt inferiori sau necivilizați, dacă crezi că ideile tale occidentale sunt cu siguranță corecte ai o problemă la fel de mare ca “fanatismul arabilor” (am pus in ghilimele pentru ca nu sunt cuvintele mele, eu as evita acest cuvant insa aici ma ajuta sa imi exprim ideile mai bine). Iar daca te-a deranjat la arabi “mintea incuiata” ar fi destul de incoerent să repeți și tu același comportament. Până la urmă de ce ar fi mai corect să faci pușcarie că lovești un câine, cum este în Europa, decât să faci pușcărie că îți înșeli nevasta, cum este în Iordania?

Între a judeca șî a înțelege am preferat să înțeleg (poate și profesia mea de psiholog a jucat un rol, deh). Iar a înțelege presupune să accepți lucrurile așa cum sunt. Până la urmă “problema” se rezumă la valorile unei culturi, care cu siguranță sunt diferite. Noi prețuim libertatea individuală, ei prețuiesc spiritul de sacrificiu. Nici una nici alta nu sunt mai valoroase, sunt doar valori diferite. Iar ceea ce contează cu adevărat este că pentru arabi cultura lor funcționează, sunt fericiți cu modul în care trăiesc.

 

  • Claudia

    Frumoase ganduri ! 🙂 Imi place mult felul in care abordezi calatoriile!