Facultatea de psihologie este superba…

Category :Psihologie

… dar lipsește cu desăvârșire!

Ne mai mirăm de ce lumea are o părere proastă despre psihologi. Poate că ar fi bine să nu mai considerăm toți oamenii înguști la minte pentru că nu văd beneficiile consilierii și psihoterapiei și să ne uităm o clipă în ograda noastră, a psihologilor sau a psihologilor în formare. Și mă refer să ne uităm la locul de unde începe totul: în facultatea de psihologie.

Speram ca facultatea de psihologie să nu fie doar o fabrică de diplome – din păcate de multe ori așa se întâmplă. Profesori care nu vin la facultate și te lasă cu ochii în soare, alții își trimit doctoranzii să le țină locul (nu că ar fi un lucru prea rău dacă acești doctoranzi s-ar și pregăti înainte să vină la curs! Mi s-a întâmplat să asist la un curs unde respectivul doctorand efectiv CITEA din suportul de curs!), alții vorbesc ore în șir despre modul corect în care trebuie să scrii bibliografia la sfârșitul unei lucrări. Nu mai vorbim despre extraordinarele laboratoare în care învățam să băgăm date în calculator.

Pentru prima dată în viața mea am văzut studenți dornici să învețe dar din păcate nu au de la cine – profesorii sunt mult prea ocupați cu alte treburi. A cam venit momentul să realizeze că sunt plătiți să predea și sunt plătiți de către noi, studenții. Știu, nu vor realiza acest lucru de unii singuri, trebuie să îi trezim noi din amorțeală.

Cred că a face psihologie în România este un act aproape eroic. Facultatea de psihologie care te pregătește pentru nimic, greutatea în a îți găsi un loc de muncă după absolvire, colegiul psihologilor despre care înțeleg că este mai mult de formă – toate acestea îndepărtează oamenii cu adevărat valoroși de profesia de psiholog sau îi fac să emigreze. Singura soluție este să știi foarte bine ce vrei și să nu aștepți foarte multe de la facultate.

Ce ne rămâne de făcut este să luăm atitudine. Personal voi acționa așa:

 • îi trag la răspundere pe profesori pentru calitatea slabă a facultății și nu îi mai las să moțăie
 • profit la maxim de anii de facultate. În facultate pot cunoaște persoane pasionate de psihologie cu care pot construi ceva în domeniu. Licența de psihologie îmi este necesară și dacă tot îmi consum timpul la facultate măcar să îl consum cu sens
 • mă implic într-un ONG unde voi putea face lucruri practice (în acest moment aș vrea să lucrez cu LEAP dar dacă cineva mi-ar cere recomandări de ONG-uri studențești aș zice ASPSE pentru psihologi și AIESEC)
 • învăț singur psihologie, deja am început să frecventez sala de lectură și sunt încântat de titlurile ce le-am găsit acolo
 • scriu pe blog despre subiectele peste care dau în lecturile mele și mi se par interesante

Am convingerea că și ceilalți studenți la psihologie vor lăsa scuzele deoparte și vor începe să se implice în dezvoltarea carierei lor de psihologi.

Later update: un articol mai cuprinzator despre Facultatea de Psihologie am scris dupa absolvire, il gasiti aici.

 • Si eu am dat peste profi care stateau cu laptopul in fata si citeau slide-urile. Am vazut si sefi de catedra care incurajau “dialogul cu studentii”, dar care nu stiau sa raspunda la o intrebare simpla. Toata treaba asta e un fel de dus rece, o trezire brutala la realitate, mai ales daca (si vorbesc din experienta proprie) ai asteptari mari de la tot ce inseamna mediu academic. Dupa 4 ani de facultate am invatat ca:
  – de multe ori notele nu se iau pe merit, ci pe pile, cu alte cuvinte nu reflecta realitatea;
  – e bine sa studiezi in particular foarte mult, sa citesti chiar si lucrari nerecomandate de profesori ori carti care pot parea inaccesibile la prima vedere;
  – mi-am dat seama ca adevaratele lectii de viata le primesti in afara facultatii, atunci cand te astepti mai putin si de la cine te astepti mai putin.
  Facultatea nu e decat un prim pas. Iti ofera o privire de ansamblu asupra unui domeniu pentru ca tu sa stii ce munte vrei sa cuceresti atunci cand vei fi pregatit. Cel mai important lucru e sa nu-ti pierzi niodata curiozitatea si placerea de a descoperi. That way, you can’t go wrong… 🙂

  • Da, si eu sunt de acord ca facultatea este doar un prim pas si munca cea mai importanta o faci tu in afara facultatii din placerea de a descoperi. Multumesc pentru completari!

 • Si eu am fost dezamagita de prestatia unor profesori de la facultatea de psihologie. Am avut si profesori extraordinari de la care am invatat multe lucruri.

  Cel mai mult m-a deranjat ca pentru unele materii faceam referatele asa cum se asteptau profii sa fie, si nu cum mi-as fi dorit eu. Deja in ultimul an de facultate stiam cum sa il abordez pe fiecare profesor.

  Te felicit pentru atitudinea si abordarea ta.

  Eu in paralel cu orele de la facultate am inceput si formarea in psihoterapie, mi-am facut dezvoltarea personala.

  Acum lucrez pe cont propriu. E mult de lucru, insa cu multa perseverenta se poate.

  Iti doresc mult succes in continuare.

  • Buna, Geta!

   Am vazut pe blogul tau ca tu ai facut facultatea la Timisoara, inseamna ca am intalnit profesori diferiti. Din fericire si aici la Bucuresti sunt profesori care merita tot respectul!

   Mi-ai dat o idee foarte buna cu formarea inca din facultate. Sa vad in ce masura se poate acest lucru in scolile de psihoterapie care imi fac cu ochiul in acest moment 🙂

   Iti multumesc pentru vizita si comentariu si… keep up the good work!

 • Pingback: (Se) merita sa dai la facultatea de psihologie? | Innerworld - Discovering myself. Enjoying the journey()