Închisoarea ca pedeapsă

Tags :
Category :Psihologie

Făcând un stagiu de practică în penitenciar am auzit o poveste despre un deținut care după ce și-a isăpșit pedeapsa de câțiva ani, la eliberare nu mai avea pe nimeni care “să-l preia”. Nu mai avea familie, nu avea prieteni sau aceștia nu mai vroiau să audă de el. Pe scurt, nu avea unde să se ducă. Așa că neștiind încotro s-o apuce după ce a ieșit din închisoare a rămas vis-a-vis de închisoare, unde își petrece zilele și acum, pe stradă.

În filmul Shawshank Redemption, Brooks când iese din închisoare după 50 de ani nu își găsește locul în lumea liberă, totul este diferit față de cum știa el că arată lumea. Ar vrea să pună mâna pe o armă și să omoare pe cineva ca să ajungă din nou “acasă”. Până la urmă se sinucide. Puteți vedea secvența din film aici.

Care este rolul închisorii? Este o formă de pedeapsă sau de reeducare? Sper că penitenciarul este gândit pentru a fi o încercare de reeducare și adaptare socială, altfel nu văd de ce ai pedepsi un om care odată ce își termină pedeapsa se va comporta la fel. Adică cu ce ne ajută o pedeapsă pur și simplu? Poate pentru a ne hrăni setea de dreptate dar in the long run nu are niciun efect dacă nu este însoțită de o experiență de învățare. Cât de mult ajută privarea de libertate la reinserția socială a individului? La cât de repede se schimbă stilul de viață în aceste zile nu m-aș mira ca individul să fie pur și simplu în stare de șoc când este eliberat după câțiva ani, ca și cum ar fi aterizat pe o altă planetă. Iar în penitenciar ce învață un deținut? Participă la programe educative, într-adevăr, însă anturajul lui este format din infractori care probabil sunt mândri de faptele lor. Face parte din psihologia de bun simț ideea că anturajul influențează caracterul unei persoane.

Și atunci întreb: are sens privarea de libertate? În afară de frica primitivă că va fi închis, frică care ar putea să oprească un om să comită acte ilegale, mai are vreun sens această pedeapsă? Nu vreau să spun că nu sunt de acord cu închiderea persoanelor ce comit fapte împotriva legii; oricum în acest moment nu știu să propun un alt mod mai bun de reeducare. Tot ce spun este că noi psihologii ar trebui să ne punem această întrebare și să medităm la ea.

Sursa foto

  • Esti

    Rolul inchisorii e de a feri societatea de violator/talhar/criminal macar pt. cativa ani, dobitocule. Nu e ca sa-i educe sau ceva. Nu respecti regulile societatii esti ‘scos’ din ea.