Intenția paradoxală

Tags :
Category :Psihologie

Intenția paradoxală este o tehnică de a rezolva problemele de anxietate dezvoltată de Viktor Frankl, părintele logoterapiei și autorul cărții vândute în milioane de exemplare Omul în căutarea sensului vieții – un „must read” categoric.

Pentru cei cărora numele Viktor Frankl nu le sună familiar, am să spun câteva cuvinte despre el. A fost un psihiatru supraviețuitor al lagărelor de concentrare din timpul celui de-al doilea război mondial și este părintele logoterapiei, o formă de analiză existențială. În prima parte a celei mai cunoscute cărți ale sale, Omul în căutarea sensului vieții, el povestește experiența terifiantă prin care a trecut în lagărul de concentrare iar în a doua parte expune pe scurt principiile logoterapiei.

Intenția paradoxală este o metodă contraintuitivă de a rezolva o gamă variată de probleme. Are la bază observația conform căreia frica de un lucru va face ca acel lucru să se întâmple iar dorința exagerată te va îndepărta de obicetul dorinței – „de ce ți-e frică nu scapi” se spune și în înțelepciunea populară. Tehnica constă în a înfrunta frica amplificând problema, aducând-o la cote absurde.  

Un exemplu al eficienței acestei tehnici este prezentat de Viktor Frankl. Este vorba de un medic care avea o frică de a transpira și din această cauză transpira abundent în fața anumitor persoane:

De fiecare data cand anticipa ca urmeaza sa transpire, aceasta anxietate anticipata era suficienta pentru a provoca un val de transpiratie excesiva.

El a fost sfatuit ca atunci cand se astepta ca urmeaza sa transpire, sa le arate in mod deliberat celor din jur cat de mult este capabil sa transpire. Concret, de fiecare data cand intalnea pe cineva care ii declansa anxietatea anticipata, el isi spunea: “Data trecuta am transpirat numai un sfert de litru… Acum voi transpira de 3 ori mai mult.”

Aceasta abordare a fost suficienta pentru a rezolva intr-o saptamana o problema care dura de patru ani.

Reguli pentru a aplica intenția paradoxală

  • Descoperă cum poți formula intenția paradoxală astfel încât aceasta să fie mai mare decât problema în sine. Dacă suferi de insomnii propune-ți să nu adormi până la ora 5 dimineața, dacă te temi că te vei bâlbâi în timpul unui discurs propune-ți să te bâlbâi la fiecare propoziție pe care o începi
  • Testează tehnica! Vezi ce efect are! Ține cont de faptul că această tehnică nu este un panaceu universal. Dacă suferi de depresii severe, tentative de suicid sau alte probleme grave apelează la ajutorul unui profesionist din sfera sănătății mintale
  • Ține minte că tot timpul intenția paradoxală trebuie să fie mai îngrozitoare decât problema propriu-zisă!

De îndată ce vei înceta să te lupți cu obsesiile tale și vei începe să le tratezi cu umor, folosind intenția paradoxală, vei observa cum acestea își pierd puterea șî în final vor dispărea. Gordon W. Allport, un psiholog celebru, spunea the neurotic who learns to laugh at himself may be on the way to self-management, perhaps to cure.

Un exemplu amuzant de intenție paradoxală poți urmări în următoarea secvență din Seinfeld, în care George Constanza realizează că toate deciziile pe care le-a luat până în prezent au fost greșite și viața sa este exact opusul a ceea ce își dorește. El hotărăște ca de acum să facă inversul a ceea ce ar fi făcut în mod normal. După cum probabil te aștepți, încep să i se întâmple lucruri interesante:

Sursa foto (click)