Noi muncim nu gandim

Category :Blogging, Psihologie

Se dă următorul pasaj dintr-un suport de curs: Avansuri considerabile în analiza deciziilor sunt prevăzute pentru viitorul apropiat, de exemplu, prin o mai mare folosință a sistemelor expert care să descrie luarea deciziei și prin sistemele computerizate de decizie inteligentă care asigură ajutor normativ pentru îmbunătățirea luării deciziei pe o scală mai largă (Howard, 1988).

De ce dracu ai pune într-un curs pe care îl ții în anul 2014 faptul că cineva în anul 1988 a prevăzut faptul că, pe scurt, luarea deciziilor în organizații va fi ajutată de computere? Doar așa, ca să mai umpli trei rânduri și să îți duci cartea la tipar? Doar pentru că ești obligat să scoți o carte ca să îți iei nu știu ce titlu academic? Nu am înțeles niciodată rostul acestor cărți scrise de universitari. O îngrămădeală de teorii copiate de prin alte cărți, eventual așezate în altă ordine (să fie acesta un rest de decență?). Cuvinte mari și fraze lungi pentru a spune idei banale. Oare când vor înțelege și universitarii că limbajul alambicat nu este o virtute? Din contră, simplitatea este o virtute, să poți exprima o idee valoroasă pe înțelesul unui copil este o virtute.

Acum am ajuns să apreciez gestul unui profesor de la Automatică, Florin Pop pe nume, care la cursul de Protocale de comunicații ne-a pus să învățăm direct din cartea lui Tanenbaum, o autoritate în domeniu. De aplaudat.