Gamerii profesioniști vor salva lumea?

Category :Psihologie

Astăzi am primit pe e-mail un filmuleț care mi s-a părut pe cât de fantezist pe atât de interesant. Ideea principală este că putem rezolva probleme din viața reală jucându-ne mai mult pe calculator și rezolvând mai multe probleme virtuale.

În momentul acesta avem foarte mulți gameri extraordinari, care joacă jocuri video 4-5 ore pe zi. Este clar că acești copii/adolescenți au devenit foarte buni la ceva, problema care se pune este la ce au devenit buni și cum putem aduce acel lucru la care au devenit buni în lumea reală?

Jane McGonigal identifică 4 trăsături ale unui gamer:

1. optimism – gamerii încep un joc cu convingerea că îl pot câștiga. Chiar dacă nu reușesc din prima încercare nu se lasă bătuți, tot încearcă să câștige locul 1 și tot timpul cred că merită să mai încerce încă o dată.

2. rețele sociale – comunitățile online de gameri sunt printre cele mai mari comunități online. Jucând jocuri în echipă suntem obligați să cooperăm și să avem încredere în partenerul de echipă.

3. productivitate – gamerii se simt bine lucrând din greu la misiunea lor decât relaxându-se. Gamerii sunt dispuși să lucreze multe ore pe zi pentru a se apropia de scopul lor

4. iubește munca plină de sens – pasionații de jocuri pe calculator au o sensibilitate pentru misiunile ce implică salvarea planetei, apărarea imperiului, salvarea ostaticilor sau împiedicarea naziștilor să preia puterea.

Pentru că am descoperit trăsăturile principale ale unui gamer, rămâne partea a doua a problemei. Cum putem aduce aceste calități în viața de zi cu zi? Cum putem face astfel încât adolescenții să nu mai caute refugiu în realitățile virtuale și să „atace” problemele realității cotidiene ajutați de ceea ce au dobândit prin intermediul jocurilor?

Tot Jane McGonigal ne dă și răspunsul – jocuri cu teme sociale, cum ar fi Superstruct. Principala mea obiecție împotriva jocurilor pe calculator este faptul că încurajează fuga din fața problemelor reale. În jocurile pe calculator nu ai nevoie de curaj să îți înfrunți temerile și slăbiciunile, ești în siguranță în fața calculatorului. Este drept, SuperStruct nu rezolvă această problemă, însă oferă un mod de a transforma creativitatea virtuală în creativitate reală. Este clar că următoarele generații se vor juca din ce în ce mai mult – atunci măcar să încercăm să direcționăm energia lor către ceva ce ar putea avea aplicabilitate practică.